Wij krijgen veel vragen wat wij, als bestuur van De Vriendenkring nou vind">
 
Vriendenkring FC Twente
Vriendenkring FC Twente
Vriendenkring FC Twente
Verklaring bestuur Vriendenkring FC Twente

13-04-2015

Wij krijgen veel vragen wat wij, als bestuur van De Vriendenkring nou vinden van Joop Munsterman en de hele situatie bij FC Twente. Dat is een vraag waar best lastig antwoord op te geven is, maar we doen een poging.

Joop

Sinds een jaar of twee waren wij als bestuur van De Vriendenkring een vaste gesprekspartner van Joop. Daarvoor waren er wat meningsverschillen geweest en werden wij jarenlang nauwelijks gehoord. Eerlijkheid gebied daarbij te zeggen dat De Vriendenkring zich ook niet al te actief opstelde, maar het frustreerde wel. De laatste jaren verliep het contact dus uitstekend. Wat er ook in de pers nu naar voren komt, Joop Munsterman is een uiterst aimabele man. Hij is heel erg hartelijk en geeft je het gevoel dat hij ook echt goed naar je luistert. Al die tijd wisten wij uiteraard dondersgoed wat we aan hem hadden, we waren de voorgaande jaren niet vergeten en ook in de wandelgangen vingen wij wel het e.e.a. op.

Eigenlijk willen we vooral de enorme verdienste niet vergeten die Joop voor de club heeft gehad. Het is de laatste paar jaar pas echt mis gegaan. Tot die tijd is hij de verpersoonlijking van het succes van FC Twente. Aan de hand van Joop groeide FC Twente uit van grijze middenmoot naar topclub. Het stadion wat er nu staat, en waarvan de hypotheek als een molensteen om de nek van de club hangt, had er zonder Joop nooit in deze vorm gestaan.

Hoe heeft het zo mis kunnen gaan?

Ook wij kennen niet alle ins en outs, dus dit blijft voor een deel gissen. Duidelijk is dat er op veel te grote voet is geleefd. In een wereld waar de miljoenen je om de oren vliegen, moet je heel stevig in je schoenen staan om helder en kritisch te kunnen blijven. Als je Cabral een salaris van vele tonnen biedt en zo vreselijk graag je eigen Arsene Wenger wil dat je een beginnende trainer langdurig wil vastleggen tegen een salaris waar de top van de ABN-Amro goedkeurend bij zal knikken, ben je niet helder en kritisch blijven denken.

De kritiek en het heldere denken had, wat ons betreft, zeker ook van de mensen om Joop heen moeten komen. Omgaan met kritiek is niet Joops sterkste kant, maar in een organisatie als FC Twente zitten er mensen op posities waarvan je mag verwachten dat ze kritische vragen stellen en een controlerende taak uitvoeren. Blijkbaar is dat niet gebeurd en heeft Joop zijn gang kunnen gaan met het verwezenlijken van zijn droom. Als een aantal betrokkenen nu in de pers aangeven dat ze niet wisten hoe de vlag er werkelijk bij hing, geven ze daarmee hun eigen disfunctioneren aan. In ieder geval verhogen ze daarmee niet hun eigen geloofwaardigheid, het lijkt er op dat de pers gezocht wordt om maar vooral het eigen straatje schoon te vegen. Niet bepaald een mentaliteit waar de club op dit moment behoefte aan heeft . . .

Een tweede punt wat ons zorgen baart is de financiele verwevenheid van sommige mensen waarvan wij een objectieve houding verwachten. We hebben geen bewijzen, we gaan af op geluiden uit de wandelgangen, maar we vinden het wel valide dat de vraag gesteld wordt hoe onafhankelijk mensen op belangrijke posities binnen de club zijn. Het lijkt ons bij uitstek een goede rol voor de pers om de lijntjes tussen mensen, bedrijven en belangen rondom FC Twente eindelijk eens goed in kaart te brengen!

En hoe nu verder?

Heel simpel: schoon schip maken en met kundige mensen werken aan de opbouw. Houd vanaf nu de vuile was zo veel mogelijk binnenskamers; wij supporters zitten niet te wachten op nog meer verhalen over hoe erg het was en hoe ontzettend allerlei mensen er niets aan konden doen. De pers smult van zulke verhalen, maar wij houden van onze club en wij hebben de gifbeker nu wel leeggedronken. We zijn er wel klaar mee. De sportieve wanprestaties van dit seizoen helpen daarbij trouwens ook niet.

Gevoelsmatig hebben we de neiging om te stellen dat wat ons betreft de hele kliek moet opstappen. Iedereen die uit hoofde van zijn of haar functie in meer of mindere mate medeverantwoordelijk is voor dit debacle moet maar eens goed in de spiegel kijken en zich afvragen hoe geloofwaardig hij nu eigenlijk nog is. Dat heet verantwoordelijkheid nemen, het liefst zien wij dat mensen dat uit zichzelf doen. Gebeurt dat niet, dan komen er waarschijnlijk vanzelf spandoeken en spreekkoren. Deze mensen hebben er namelijk bewust of onbewust voor gezorgd dat onze club bijna kapot is gegaan. En hoewel ze wellicht zittend in een bestuurskamer denken dat de club van hun is, hebben ze het mis. De club is van ons, van de supporters. Onder die supporters bevinden zich overigens ook ontzettend veel sponsoren, laat dat duidelijk zijn. We hebben het hier niet over een kleine groep hardcore fans, wij zijn met enkele tienduizenden. Allemaal staan we nu in ons hemd omdat Joop geloofde in een droom en omdat een aantal mensen niet goed heeft opgelet.

Namen

We hebben veel vertrouwen in Gerald van de Belt. Hij heeft het grote voordeel dat hij totaal niet besmet is met het verleden. Het is heel goed geweest om openheid van zaken te geven en dat heeft hij vanaf de eerste dag dat hij in dienst kwam bij FC Twente gedaan. We kunnen hem niet op zijn kwaliteiten als financiële man beoordelen, maar wel op zijn openheid en eerlijkheid. Geloof ons, het is een verademing na al die jaren van mistig doen en onbegrijpelijk gekonkel om met hem te maken te hebben.

Wij zouden heel graag zien dat Jan van Halst terugkeert op het oude nest. Hij heeft de hele opbouw meegemaakt en is absoluut niet besmet met de bestuurlijke wanprestaties van de laatste jaren. Bovendien is het een vent met een groot hart voor FC Twente en hij is uitstekend in staat om als bindende factor de sponsoren en de supporters echt achter de club te krijgen.

(Hij moet dan wel wat minder in allerlei tv-programma’s gaan zitten analyseren. We geloven best dat dat een leuk bijbaantje is, het zal ook niet slecht verdienen, maar de komende jaren even de volle focus op FC Twente!)

Daarnaast is het ons een lief ding waard dat ook Fred Rutten terugkeert op het oude nest. Hij is als geen ander in staat om een goede structuur neer te zetten. Voor de organisatie rondom het eerste elftal kan hij van onschatbare waarde zijn. Daarnaast heeft hij aangetoond dat hij spelers echt beter kan maken, iets waar onze huidige, veel te grote, technische staf aantoonbaar in faalt.

Zijn we er dan? Nee, natuurlijk niet, maar we rekenen dan wel af met het verleden, hebben op de cruciale posities echte voetbalmensen zitten en we hebben dan mensen die uitstekend in staat zijn om normaal te doen. Dat mag gerust het motto worden. Met deze Trojka hebben wij er vertrouwen in dat er weer een sfeer ontstaat die bij de club past. En wij zullen daarin niet de enigen zijn, ook een groot aantal sponsoren zal bij het horen van bovenstaande namen bereid zijn het contract te verlengen.

Laten we namelijk de essentie van onze club niet vergeten: Wij zijn FC Twente, wij zijn het kloppend hart van deze regio!Hatrans
Volgende VK Express:
26-01-2020
VK Express PSV uit
[Meer informatie]

Volg ons ook op social media:
Volg de Vriendenkring op Facebook
Volg de Vriendenkring op Twitter