Vriendenkring FC Twente
Vriendenkring FC Twente
Vriendenkring FC Twente
Meepraten over toekomst van ons FC Twente

06-05-2015

De Vriendenkring FC Twente heeft sinds vorige week zondag veel reacties ontvangen naar aanleiding van onze steun aan de gezamenlijke actie van supportersverenigingen om het vertrouwen op te zeggen in de technische staf van FC Twente. De meningen liepen daarbij nogal uiteen. Waar de een het begrijpelijk vindt en toejuicht, zijn anderen verbaasd of zelfs boos omdat ze van mening zijn dat een supportersclub niet op de stoel van de clubleiding hoort te zitten. Voor ons reden genoeg voor een nadere toelichting.

Aan het opzeggen van ons vertrouwen in hoofdtrainer Alfred Schreuder en zijn technische staf is een heel proces voorafgegaan. In december al hing er een heel negatieve sfeer in het stadion, mensen werden cynisch en Alfred Schreuder werd her en der als een soort clown neergezet. We zaten halverwege de competitie en we vonden dat de trainer een kans moest hebben. We waren op dat moment ook nog op meerdere fronten in de race.

Op ons verzoek is een gesprek tot stand gekomen met Alfred Schreuder en in goed overleg met hem hebben we een poging ondernomen het publiek weer achter het elftal te krijgen. We lieten een aan twee kanten bedrukte flyer maken, die we hebben uitgereikt voor de thuiswedstrijd tegen Heracles. We wilden niet de zwarte Piet bij iemand neerleggen, vandaar die tweezijdige boodschap. De ene kant was bestemd voor de spelers en de technische staf, de andere voor de supporters. De boodschap naar de spelers en staf was: speel met het hart. Alfred Schreuder ondersteunde ons initiatief van harte. We verwachtten niet dat FC Twente kampioen zou worden of de sterren van de hemel zou spelen. We konden ook best tevreden zijn met een nederlaag als er maar strijd was geleverd en met bezieling werd gespeeld. Dan zou de vonk wel weer overslaan.
Wij wilden ons herkennen in strijd en passie.

De actie viel heel goed. Het spel van FC Twente verbeterde echter daarna niet. Op het laatst hadden we nog maar 1 ijzer in het vuur, de halve finale voor de beker tegen PEC. Na de kwartfinale tegen AZ, de enige wedstrijd van het seizoen waarin we hebben gezien wat er in deze ploeg zit, donderde het weer als een kaartenhuis in elkaar. Om de maand spraken we met Alfred Schreuder over wat we zien en hoe het loopt. Je zag dat hij wel probeerde de boel op de rit te krijgen. Alleen, het lukt hem niet.

Daar kwam bij dat het enorm ging rommelen binnen FC Twente. De club had wel andere problemen dan de trainer. Maar voor de gewone klant op de tribune gold dat niet. Op een gegeven moment zijn de bestuurlijke chaos en het matige voetbal door elkaar gaan lopen. Je kunt ze niet meer los van elkaar zien.

De supporters van de Bagpipe riepen op een gegeven moment op om te proberen als supportersclubs samen een standpunt in te nemen. De cruciale vraag was: wil je ook volgend seizoen naar dit voetbal kijken? Iedereen was daar klaar mee, had er geen zin meer in. Van alle doelstellingen is er niet 1 gehaald, ook niet nadat ze waren bijgesteld.
Ondertussen hebben we altijd contact gehouden met Alfred Schreuder. We hebben echter niet het gevoel dat het volgend seizoen beter wordt. In een brief aan de Raad van Commissarissen hebben we aangekondigd dat we als supporters massaal het vertrouwen in de trainer zouden opzeggen als er niet zou worden ingegrepen. Een dag later hebben we Alfred Schreuder gebeld en een uur met hem aan de telefoon gezeten. Hij had het vertrouwen nog wel en vond dat spelers dit seizoen beter zijn geworden. Zowel de technische staf als het bestuur vindt niet dat het slecht gaat en vooral dat FC Twente dit seizoen veel pech heeft gehad. Dat ze de problemen niet erkennen, vonden we zorgwekkend.

Naar onze leden toe vonden we de spandoekenactie uiterst fatsoenlijk en correct, maar ook heel belangrijk. De club moet weer van de supporters zijn, herkenbaarheid uitstralen. De druk op de technische staf is duidelijk geworden en we hebben het punt dat niet iedereen tevreden is, volgens ons gemaakt. We betreuren wel dat het massale protest na de nederlaag tegen AZ (ten dele) uit de hand is gelopen.

De vraag is of de timing voor de actie niet anders had gekund. Wachten tot het einde van het seizoen was echter geen optie. Het heeft geen impact als je middenin de zomer met twintig man op de parkeerplaats je ongenoegen uit. Het verlies tegen PEC voor de beker was in feite de bekende druppel. We hebben echter ook duidelijk aan voorzitter Aldo van der Laan aangegeven dat de trainer van ons niet per direct weg hoeft, als er volgend seizoen maar iemand anders voor de groep staat. Dit seizoen is toch kapot, dus laat ons fris aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen.

Onze onvrede gaat over het vertoonde spel, daar spreken we de verantwoordelijke mensen op aan. De huidige technische staf slaagt er niet in een groep beter te maken. Alfred Schreuder heeft een goede voetbalvisie, maar kan die kennelijk niet voldoende overbrengen. Er moet snel een ervaren trainer of technisch directeur komen.

We hebben van een enkeling ook de vraag gekregen waarom we geen ledenraadpleging hebben gehouden. Gelet op de omvang van onze vereniging is het praktisch nauwelijks uitvoerbaar, kostbaar en bijzonder vertragend om telkens afzonderlijke ledenraadplegingen te organiseren. Als bestuur leggen we jaarlijks tijdens de ALV verantwoording af en krijgen we een mandaat van onze leden om namens hen het verenigingsstandpunt uit te dragen. Ook buiten de ALV zijn we altijd aanspreekbaar voor al onze leden.

Om te beginnen donderdagvond 7 mei vanaf 18.00 uur bij de supportersavond in De Grolsch Veste. Ook voorzitter Aldo van der Laan en directeur Gerald van den Belt zijn daarbij te gast.

Praat mee over de toekomst van ons FC Twente!


Hatrans
Volgende VK Express:
09-02-2020
VK Express FC Emmen uit
[Meer informatie]

Volg ons ook op social media:
Volg de Vriendenkring op Facebook
Volg de Vriendenkring op Twitter