Vriendenkring FC Twente
Vriendenkring FC Twente
Vriendenkring FC Twente
In memoriam Jo Schepers (82) overleden

30-03-2017


Sigarenmagazijn Schepers is een begrip in de regio. Die faam heeft het kleine winkeltje aan de Haaksbergerstraat in Enschede niet te danken aan de sigaren en sigaretten die het verkoopt, maar aan Jo Schepers. Van achter de toonbank was zij decennia lang het gezicht van de winkel. Al in de tijd dat Sportclub Enschede nog de toonaangevende voetbalclub in Twente was, ging je naar Schepers voor toegangsbewijzen. Toen in 1965 FC Twente werd opgericht, bleef het sigarenmagazijn het verkooppunt voor kaartjes, maar ook voor allerlei fanartikelen, of gewoon voor een praatje over het wel en wee van FC Twente. Een kaartje kopen bij Jo was eigenlijk al het begin van een wedstrijd bezoek in het Stadion, of het bijwonen van een uitwedstrijd. Had je eenmaal het fel begeerde ticket bemachtigd, dan begon de voorpret op een duel van FC Twente.

In de tijd dat internet nog niet bestond en je het nieuws nog uit de krant moest lezen, hingen verderop in de straat bij een andere tabakszaak op zondag hele lijsten met uitslagen van alle regionale, nationale en internationale voetbalwedstrijden. Toch haalde je het niet in je hoofd om daar je spullen te kopen. Hoe welkom de uitslagen van wereldniveau tot kelderklasse ook waren, er was maar een adres en dat was bij Jo. Bij bijzondere wedstrijden, zoals de bekerfinales of Europacupduels stonden er regelmatig een rij wachtenden tot ver om de hoek. Want iedereen wist, Jo had de kaartjes en zo niet, dan nog zou ze tot het uiterste gaan om alsnog te regelen dat je er bij kon zijn.

Wanneer je er kwam stonden er eigenlijk altijd wel klanten in de winkel en vrijwel zonder uitzondering ging het gesprek over FC Twente. Je kreeg wel eens het gevoel dat Jo de winkel had omdat ze gewoon heel fanatiek supporter was van de club. Dat ze daarnaast ook nog tabakswaren verkocht leek eigenlijk maar bijzaak. Groot was dan ook de schok toen in 2008 bekend werd dat er bij Schepers geen wedstrijdkaarten meer verkocht mochten worden. Het knusse winkeltje, dat een aantal jaar daarvoor nog een prijs won, omdat het landelijk gezien de meeste toegangskaarten had verkocht, bleek te plotseling te klein te zijn voor de eisen van de moderne tijd. De supporters van FC Twente kwamen meteen in actie voor hun Jo Schepers en hingen een enorm spandoek op met de tekst ‘Jo Schepers, dankzij de KNVB de sigaar’. Het hielp niet, maar onderstreepte de band tussen de fans en het verkooppunt.

Toen FC Twente begon met de online-kaartverkoop mocht Schepers weer wedstrijdkaartjes verkopen, daarmee kreeg de winkel de status van het verleden terug. Jo Schepers zelf deed het inmiddels rustiger aan. Toch bleef zij tot het laatst haar club trouw. Want FC Twente stond bij haar altijd voorop.

Jo Schepers was een trouw lid van De Vriendenkring. Namens het bestuur en de leden wensen wij de familie Schepers en het winkelpersoneel veel sterkte met dit grote verlies.


Hatrans
Volgende VK Express:
26-01-2020
VK Express PSV uit
[Meer informatie]

Volg ons ook op social media:
Volg de Vriendenkring op Facebook
Volg de Vriendenkring op Twitter